De keukentafel van het Noorden

De keukentafel van het Noorden

Yvon Jaspers


Yvon: 'Ik denk weleens dat mijn heel verre voorouder eigenlijk een ruige Viking was, of tenminste een klein vrouwtje dat al die lange wintermaanden voor een vuurtje zat te breien en de hele dag koekjes bakte. Hoe kan ik anders verklaren dat ik zo gelukkig word van het Noorden?'



Over het boek


In De keukentafel van het Noorden toont Yvon Jaspers haar passie voor de Scandinavische keuken. Een kookboek waar je dagelijks leven enorm van opknapt, vol maakbaar, betaalbaar, puur en vooral heerlijk eten. Geen haute cuisine, maar koken op open vuur, stoven, sudderen, vissen, paddenstoelen zoeken, vlierbloesem plukken én bakken. Van smushi tot smörrebröd, van kanelbullar tot kladdkaka. Vanaf nu geen dag meer zonder fika en nooit meer een winter zonder hygge.



Recepten uit het boek


Kanelbullar, kleine kaneelbroodjes

Kanelbullar, kleine kaneelbroodjes

De eerste keer dat ik in Zweden was heb ik niet veel meer gegeten dan échte vers gemaakte kanel- en kardemummabullar. Als een magneet werd ik steeds de koffie- en lunchtentjes ingetrokken door de geur van deze heerlijke broodjes. En het is zo gezellig om ze zelf te maken. Omdat ik ze graag vaak en veel eet, kies ik voor een gezondere variant met meergranenmeel en palmsuiker; dat maakt ze net iets gezonder en ik hou een kleiner maatje aan. 

Paddenstoelen-aardappelpuree

Paddenstoelen-aardappelpuree

Soms wandel ik de supermarkt uit met een aantal verschillende kolen. In een vlaag van
gezond eten uit het seizoen heb ik die in mijn karretje geladen. Maar om eerlijk te zijn liggen
ze vaak heel lang werkeloos in mijn koelkast. Want ik kom soms niet verder dan een stamppot met kool. Het leuke aan dit recept is dat je van supersimpele spitskool ineens een
exotisch hoofdgerecht maakt waar je niet snel genoeg van krijgt. Mocht jij nu toevallig een
witte kool of Chinese kool in je koelkast hebben liggen, gebruik die dan voor dit gerecht.