Meten is weten

Meten is weten

Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken. In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?

Verwondering

Verwondering

Als het mij na al die jaren nog weet te raken, moet het toch iets bijzonders zijn? Bijzonder, maar tegelijkertijd ook heel simpel. Hoe je door de toevoeging van kruiden op een eenvoudige manier een gerecht opsmukt, ik blijf me erover verwonderen. Zoals ik me kan verwonderen over de enorme rijkdom langs de Amstel, bij ons restaurant: haal je handen door het wuivende groen langs de oevers en je snuift weelderige kruiddampen op.

Zelf peulvruchten kweken

Zelf peulvruchten kweken

Je zult het als je in de winkel of op de markt bij de groentekraam staat misschien niet denken, maar er bestaan heel veel verschillende soorten en variëteiten verse peulvruchten. Wie graag eens iets bijzonders wil proberen zal al snel tot de conclusie komen: die soorten kun je nergens kopen. Ze zijn alleen als zaaigoed te koop, bij de gespecialiseerde en goed gesorteerde zaadhandel. Het zelf zaaien en oogsten van je eten heeft als bijkomend voordeel dat het zorgt voor een grote(re) verbondenheid met dat eten. En dat komt het eindresultaat, de smaak van het gerecht op je bord, alleen maar ten goede. Maar hoe doe je dat, zelf kweken? Niet iedereen heeft een tuin of een moestuin tot zijn beschikking en/of kennis van hoe dat precies in zijn werk gaat.

De geschiedenis van vlees rijpen

De geschiedenis van vlees rijpen

Het rijpen van vlees is al eeuwenoud. Voor de komst van de verpakkingsmachines deden slagers niet anders. Vergeet de romantische verhalen over treinwagons vol met vlees die weken onderweg waren naar hun bestemming en waardoor het vlees vanzelf rijpte.

Groenten & bonen als ontbijt

Groenten & bonen als ontbijt

Net als fruit, is het eten van groenten voor het ontbijt een vrij recent fenomeen. Althans, voor ons Nederlanders want in het oude Egypte was een relish van uien met brood een gangbaar ontbijt. Wortels, komkommers en olijven worden in het Midden-Oosten al eeuwen in de ochtend geserveerd. En ook Chinezen en Japanners eten groenten als ontbijt. In het Westen voegt men pas vanaf de negentiende eeuw voorzichtig wat paddenstoelen, uien en peterselie toe aan omeletten.

Wijn van Nederlandse Bodem

Wijn van Nederlandse Bodem

De wijnbouw in Nederland gaat al terug tot de 8e eeuw. Halverwege de 16e eeuw veranderde het klimaat in Nederland en trad de zogenaamde Kleine IJstijd in. Hierdoor, en door vernielingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de wijnbouw in Nederland gedecimeerd.

 

De aardappel is mijn vriend

De aardappel is mijn vriend

Koop je aardappels bij een groenteman, houd dan rekening met het seizoen. Je kunt bijvoorbeeld niet het hele jaar van dezelfde aardappels frietjes maken.

BIOLOGISCH

BIOLOGISCH

Ongeveer tweehonderd jaar geleden – en ook ver daarvoor – hadden we toegang tot het meest zuivere, lokale en verse eten. Nu is het de omgekeerde wereld en moeten we zelfs moeite doen en veel meer geld betalen voor gezond, normaal voedsel.