Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute

Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute


Thymus is afgeleid van het Griekse woord thumus, dat moed en kracht betekent, of van thuo. Het Griekse thuo staat voor ‘offer branden’ en is mogelijk afkomstig van het oud-Egyptische thum of tham dat welriekend betekent. Citriodorus verwijst naar de citroengeur.

Citroentijm – Thymus citriodorus

 

Wetenswaardigheden:

Tijmsoorten kruisen onderling gemakkelijk met elkaar. Mooi voor ons, omdat we daardoor de beschikking hebben over vele natuurlijke tijmaroma’s. Plantkundig is het nogal ingewikkeld, want er bestaan veel variëteiten in het geslacht tijm waar een toets van citroen in te bespeuren valt. We beperken ons hier tot de variëteiten met een duidelijk citroen- of citrusprofiel. Je blijft eraan ruiken, dat kan ik je voorspellen. Enkele voorbeelden die in mijn ogen de mooiste aroma’s hebben: Thymus citriodorus ‘Lemon Variegatus’, Thymus citriodorus ‘Doone Valley’ en Thymus citriodorus ‘Lemon Green’.

 

Geur en smaak:

Citroentijm geeft de mooiste geuren van alle kruiden, voor mij persoonlijk. Van licht vluchtig citroen tot diep zware citrus vermengd met thymol (etherische olie die verantwoordelijk is voor de tijm geur). Geweldig. De smaak verrast bij tijm altijd, als u net geroken heeft denk u vaak aan mooie lichte toetsen van citroen. Zodra u citroentijm dan toepast bemerkt u hoe zwaar de aroma’s eigenlijk zijn.  Zuurtjes, bitters, wrang, zoet, pepers echt alles loopt door elkaar. Een avontuur op zich het proeven van citroentijm.

 

Culinair gebruik:

Vers:

Heerlijk bij vis, schaal- en schelpdieren, vissoep, eiergerechten, lamsvlees, barbecue- en grillgerechten, in groenteschotels, vruchtensalades en gearomatiseerd water.

Gedroogd:

Gedroogd blijven de aroma’s van citroentijm goed behouden. Als u zelf citroentijm zou willen drogen, is oogsten net voor de bloei het mooiste moment, want net voor de bloei zijn de aroma’s op hun hoogtepunt.

 

Bloem:

Tijmbloemen zijn culinair zeer goed toepasbaar. Als garnering van tal van gerechten, in kruidenthee, om te versuikeren en in desserts te gebruiken, als originele toevoeging aan een kaasplank of bij tapas.

 

Indicaties:

Krampstillend, hoestdempend, bevorderend voor de spijsvertering en heilzaam voor de luchtwegen.

 

Contra-indicaties:

Bij normaal culinair gebruik niet bekend.


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.