Groenten & bonen als ontbijt

Groenten & bonen als ontbijt


Net als fruit, is het eten van groenten voor het ontbijt een vrij recent fenomeen. Althans, voor ons Nederlanders want in het oude Egypte was een relish van uien met brood een gangbaar ontbijt. Wortels, komkommers en olijven worden in het Midden-Oosten al eeuwen in de ochtend geserveerd. En ook Chinezen en Japanners eten groenten als ontbijt. In het Westen voegt men pas vanaf de negentiende eeuw voorzichtig wat paddenstoelen, uien en peterselie toe aan omeletten.

Ook tomaten doen in het Westen pas laat hun intrede op de ontbijttafel. In Amerika worden ze in het Zuiden vaak rauw en in plakken geserveerd met zout en peper en azijn en in het Noorden vaak warm, en de laatste decennia eigenlijk vooral in de vorm van ketchup.

 

Terug naar ons eigen landje. Want ook hier worden steeds vaker groenten en bonen bij het ontbijt geserveerd. Denk maar aan toast met avocado, spinazieshakes en aan Arabische ontbijtgerechten als shakshuka en hummus. In hotels zie je vaker en vaker groenten op het buffet, iets wat in landen als Israël al jaren de normaalste zaak van de wereld is. Volgens mijn collega Jigal Krant die gespecialiseerd is in de Joodse keuken heeft dat alles te maken met de opkomst van luxehotels in Israël en de spijswetten van de Joden.

Toen de staat Israël werd uitgeroepen nam het toerisme toe. Joden én niet-Joden van over de hele wereld wilden naar het beloofde land. Het resultaat was dat er talloze grote tophotels kwamen. Omdat de ontbijtbuffetten in alle grote hotels in Israël koosjer moeten zijn en er bij het ontbijt melk wordt geserveerd, mag er geen vlees in dezelfde ruimte worden neergelegd. Omdat de hoteliers vreesden dat de niet-Joodse gasten een ontbijtbuffet zonder vleeswaren nogal karig zouden vinden, stalden ze ter compensatie gigantische hoeveelheden groenten en fruit uit. Zin of onzin… het Midden-Oosten geldt wat mij betreft als het mekka van het groente-ontbijt. Vandaar dat in dit hoofdstuk veel recepten uit die regio zijn opgenomen.


Meer columns


Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van een warme quiche na een dag hard werken? Of van een perfecte zelfgemaakte kroket? Bakken maakt je blij! Het werkt ontspannend en het is te gek als je ziet hoe anderen van je bakkunsten genieten.

Meten is weten

Meten is weten

Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken. In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?