Groenten & bonen als ontbijt

Groenten & bonen als ontbijt


Net als fruit, is het eten van groenten voor het ontbijt een vrij recent fenomeen. Althans, voor ons Nederlanders want in het oude Egypte was een relish van uien met brood een gangbaar ontbijt. Wortels, komkommers en olijven worden in het Midden-Oosten al eeuwen in de ochtend geserveerd. En ook Chinezen en Japanners eten groenten als ontbijt. In het Westen voegt men pas vanaf de negentiende eeuw voorzichtig wat paddenstoelen, uien en peterselie toe aan omeletten.

Ook tomaten doen in het Westen pas laat hun intrede op de ontbijttafel. In Amerika worden ze in het Zuiden vaak rauw en in plakken geserveerd met zout en peper en azijn en in het Noorden vaak warm, en de laatste decennia eigenlijk vooral in de vorm van ketchup.

 

Terug naar ons eigen landje. Want ook hier worden steeds vaker groenten en bonen bij het ontbijt geserveerd. Denk maar aan toast met avocado, spinazieshakes en aan Arabische ontbijtgerechten als shakshuka en hummus. In hotels zie je vaker en vaker groenten op het buffet, iets wat in landen als Israël al jaren de normaalste zaak van de wereld is. Volgens mijn collega Jigal Krant die gespecialiseerd is in de Joodse keuken heeft dat alles te maken met de opkomst van luxehotels in Israël en de spijswetten van de Joden.

Toen de staat Israël werd uitgeroepen nam het toerisme toe. Joden én niet-Joden van over de hele wereld wilden naar het beloofde land. Het resultaat was dat er talloze grote tophotels kwamen. Omdat de ontbijtbuffetten in alle grote hotels in Israël koosjer moeten zijn en er bij het ontbijt melk wordt geserveerd, mag er geen vlees in dezelfde ruimte worden neergelegd. Omdat de hoteliers vreesden dat de niet-Joodse gasten een ontbijtbuffet zonder vleeswaren nogal karig zouden vinden, stalden ze ter compensatie gigantische hoeveelheden groenten en fruit uit. Zin of onzin… het Midden-Oosten geldt wat mij betreft als het mekka van het groente-ontbijt. Vandaar dat in dit hoofdstuk veel recepten uit die regio zijn opgenomen.


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.