Meten is weten

Meten is weten


Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken...

In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?

Het maken van cocktails wordt soms gezien als een ambacht en met een duur woord – en in mijn ogen ietwat overdreven – wordt ons beroep ook wel [c]mixology[/c] genoemd. Noem mij maar gewoon een bartender die graag lekkere cocktails maakt. Waar ik het wel mee eens ben, is dat ons beroep een vak is waarin je kunt blijven leren. Ik word elke dag uitgedaagd om te groeien en mijn vak te perfectioneren. Dit kan in mijn ogen alleen wanneer ik bijhoud wat ik daadwerkelijk doe. Ik schrijf al mijn recepturen op, houd aanpassingen daarin bij en ook mijn experimenten worden in een apart notitieboekje opgeschreven. Wat heeft dit voor zin als ik de ingrediënten vervolgens uit de losse pols bij elkaar gooi? Om smaken te leren kennen en om te begrijpen hoe ze zich tot andere smaken verhouden, moet je weten hoeveel je daadwerkelijk van de smaak hebt toegevoegd. En heb je eindelijk een killercocktail te pakken, dan wil je hem natuurlijk precies hetzelfde na kunnen maken. Afmeten dus!


Meer columns


Iets eenvoudigs super tasty maken

Iets eenvoudigs super tasty maken

Omdat ik sinds een paar jaar vaker thuis kook, ben ik steeds meer laagdrempelige receptuur gaan ontwikkelen. Thuis kook ik namelijk op een totaal andere manier dan in mijn restaurants, want mijn vrouw en kinderen zitten echt niet te wachten op zes bereidingen  van oesters. Simpelheid is het toverwoord; iets eenvoudigs super tasty maken, dat is en blijft niet alleen de grootste uitdaging, maar is uiteindelijk ook het mooiste wat je in de keuken kunt doen.

PASTA RULES

PASTA RULES

Pasta maakt een hoop los in mensen. Dat zie je heel goed terug in een paar  wereldberoemde filmscènes, die zich afspelen rond pasta.  In de film Goodfellas van Martin Scorsese wordt de knoflook voor de tomatensaus met onvoorstelbare precisie en liefde met een scheermes flinterdun gesneden. In The Godfather, het beroemdste maffia-epos, leert Andy Garcia Sofia Coppola hoe je gnocchi maakt op de meest sexy manier die er bestaat. Het tedere rollen van de zachte, mollige stukjes deeg tussen hun ineengestrengelde, bebloemde vingers… De emoties lopen hoog op bij het eten van de Timpano, een magistraal pastagerecht uit de oven, in de legendarische film Big Night. Een van de gasten springt op van tafel, zoent de chef en zegt: ‘It’s so fucking good I  should kill you.’ En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Disney-spaghettisliert uit de jaren vijftig van Lady en de Vagebond, die tijdens het eten van een groot bord  spaghetti meatballs eindigt in een kus…