Nooit meer cake misbaksels

Nooit meer cake misbaksels


Rutger geeft tips hoe je bij het maken van cake misbaksels kan voorkomen.

Het cakebeslag schift bij het toevoegen van de eieren

Dit kan twee redenen hebben; de ingrediënten waren te koud of de eieren zijn te snel toegevoegd. Zorg dat de ingrediënten echt goed op kamertemperatuur zijn. Eventueel kun je de kom met het beslag iets verwarmen (au bain-marie of door er een haarföhn op te zetten), maar blijf vooral wel verder kloppen.

Voeg de eieren één voor één toe, wacht tot het eerste ei helemaal opgenomen is voor je de volgende toevoegt. Als het beslag dan nog steeds gaat schiften, of dat lijkt te gaan doen, voeg dan alvast 1 à 2 eetlepels bloem uit het recept toe.

 

De cake is ingestort na het uit de oven halen

Dit kan meerdere redenen hebben. Vaak gebeurt het omdat de cake vanbinnen nog niet gaar is, het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt. Steek tegen het einde van de baktijd een (saté)prikker in het midden van de cake en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar. Zit er nog wel cakebeslag aan, dan moet de cake nog wat langer bakken. Let op bij cakes met stukjes chocolade erin; als je met je prikker in een stukje gesmolten chocolade prikt, lijkt dit nog beslag te zijn. Prik in zo’n geval nog één of twee keer.

Een cake kan ook instorten omdat deze te veel bakpoeder bevat. De cake is daardoor te luchtig geworden, kan al die lucht niet vasthouden en stort in. Kijk in dat geval kritisch naar de verhoudingen van het recept. Ook door verkeerde verhoudingen van de eieren, vloeistof, bloem of suiker kan de cake instorten.

En dan is daar natuurlijk nog de klassieker: het openen van de oven tijdens het bakken van een cake. Doe dit nooit! Vooral tijdens de eerste helft van de baktijd rijst de cake door de warmte. Een koude stroom kan dit proces verstoren en zorgt dat je met een ingezakte cake blijft zitten.

 

In de bovenkant van de cake zit een grote barst

De oventemperatuur was te hoog. De bovenkant van de cake was al gaar terwijl het beslag binnenin nog aan het rijzen was. Er is dan maar één uitweg voor het rijzende beslag: naar boven, waardoor de scheur in de cake ontstaat. Probeer de cake op een lagere temperatuur (en eventueel met een langere baktijd) te bakken.

 

De cake komt niet (geheel) uit de vorm

Dit komt bijna altijd door het niet (goed) invetten van de bakvorm. Vet de vorm goed in met boter of bakspray, zorg ook dat je de hoeken goed meeneemt. Je kunt dit met een bakkwastje doen, maar ook met een stukje keukenrol of met je vingers. Bekleed bij een langwerpige cakevorm de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Bij een tulbandvorm (of een andere gedetailleerde vorm) is het verstandig de vorm na het invetten te bestrooien met wat bloem of paneermeel. Bij een vorm met veel details werkt paneermeel vaak beter, de korst wordt hierdoor iets dikker en komt zo makkelijker los. Klop wel de overtollige bloem of paneermeel uit de vorm voor je deze gaat vullen.

 

De cupcakes zijn ongelijk van hoogte

Het beslag was ongelijk verdeeld over de vormpjes. Gebruik een ijs- of portioneerlepel om te zorgen dat er in ieder vormpje precies evenveel beslag zit, hierdoor krijg je na het bakken cupcakes van gelijke hoogte.

 

De cupcakes zijn bol aan de bovenkant in plaats van plat

Tijdens het bakken rijzen cupcakes vaak bol, maar dat is prima op te lossen. Plaats direct na het bakken een stuk bakpapier op de cupcakevorm en leg daar een (snij)plank of (bak)plaat op. Keer deze met vorm en al om en verwijder de cupcakevorm zodat de cupcakes ondersteboven liggen. Als je ze zo verder laat afkoelen, krijgen ze een mooie platte bovenkant.


Meer columns


Meten is weten

Meten is weten

Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken. In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?

Verwondering

Verwondering

Als het mij na al die jaren nog weet te raken, moet het toch iets bijzonders zijn? Bijzonder, maar tegelijkertijd ook heel simpel. Hoe je door de toevoeging van kruiden op een eenvoudige manier een gerecht opsmukt, ik blijf me erover verwonderen. Zoals ik me kan verwonderen over de enorme rijkdom langs de Amstel, bij ons restaurant: haal je handen door het wuivende groen langs de oevers en je snuift weelderige kruiddampen op.