Wijn van Nederlandse Bodem

Wijn van Nederlandse Bodem


De wijnbouw in Nederland gaat al terug tot de 8e eeuw. Halverwege de 16e eeuw veranderde het klimaat in Nederland en trad de zogenaamde Kleine IJstijd in. Hierdoor, en door vernielingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de wijnbouw in Nederland gedecimeerd.

 

Toen daarop ook nog zowel de druifluis als Napoleon er overheen ging, was het voor een eeuw of vier gedaan met Nederlandse wijn, om pas in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw weer op te krabbelen. Dat wil zeggen, Nederland werd toen vooral gezien als 'te koud, te nat en te plat' om goede wijn te maken. In het afgelopen decennium is er echter ontzettend veel veranderd. Inmiddels produceren zo'n honderdvijftig commerciële wijngaarden ruim een miljoen flessen per jaar, waarvan ongeveer twee derde wit en een derde rood. Niet alleen is het aantal wijngaarden fors gegroeid, ook de kwaliteit is enorm verbeterd. Dit is onder andere te danken aan innovatieve rassen als Johanniter, Auxerrois en Souvignier Gris, die schimmelbestendig zijn en met weinig zon genoegen nemen. In elke provincie vind je wijngaarden, maar het overgrote merendeel ligt in Limburg en de Achterhoek. Dat heeft met de bodem, het aantal zonuren en – in geval van die eerste – met het heuvelachtig terrein te maken. Zelfs op Texel ligt een wijngaard, De Kroon van Texel. Hoewel het de noordelijkste wijngaard van Nederland is, groeien de druiven hier uitstekend. Texel telt namelijk op jaarbasis ruim honderd zonuren meer dan het landsgemiddelde.


Meer columns


Iets eenvoudigs super tasty maken

Iets eenvoudigs super tasty maken

Omdat ik sinds een paar jaar vaker thuis kook, ben ik steeds meer laagdrempelige receptuur gaan ontwikkelen. Thuis kook ik namelijk op een totaal andere manier dan in mijn restaurants, want mijn vrouw en kinderen zitten echt niet te wachten op zes bereidingen  van oesters. Simpelheid is het toverwoord; iets eenvoudigs super tasty maken, dat is en blijft niet alleen de grootste uitdaging, maar is uiteindelijk ook het mooiste wat je in de keuken kunt doen.

PASTA RULES

PASTA RULES

Pasta maakt een hoop los in mensen. Dat zie je heel goed terug in een paar  wereldberoemde filmscènes, die zich afspelen rond pasta.  In de film Goodfellas van Martin Scorsese wordt de knoflook voor de tomatensaus met onvoorstelbare precisie en liefde met een scheermes flinterdun gesneden. In The Godfather, het beroemdste maffia-epos, leert Andy Garcia Sofia Coppola hoe je gnocchi maakt op de meest sexy manier die er bestaat. Het tedere rollen van de zachte, mollige stukjes deeg tussen hun ineengestrengelde, bebloemde vingers… De emoties lopen hoog op bij het eten van de Timpano, een magistraal pastagerecht uit de oven, in de legendarische film Big Night. Een van de gasten springt op van tafel, zoent de chef en zegt: ‘It’s so fucking good I  should kill you.’ En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Disney-spaghettisliert uit de jaren vijftig van Lady en de Vagebond, die tijdens het eten van een groot bord  spaghetti meatballs eindigt in een kus…