Zot van soep

Zot van soep


Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.

Om alvast wat te kunnen sparen kluste ik op mijn vrije dagen bij in de keuken van een eetzaakje. Ik was direct verknocht aan het restaurantgebeuren, zette uiteindelijk toch mijn studies stop en werkte net zolang tot ik genoeg gespaard had om mijn eigen zaak te beginnen. In 2005 werd mijn droom realiteit. Nog altijd maak ik met evenveel passie en plezier mijn soepjes. Verschillende smaken en ingrediënten combineren in één kommetje, het blijft eindeloos boeiend!

Ik hoop dat deze soeprecepten je zullen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Hier volgt een aantal suggesties om tot een goed resultaat te komen.

Allereerst: bij koken gaat het om genieten. Van het eindresultaat, maar ook van het kookproces. Als je er zelf van geniet, gaat je gerecht daar op de een of andere magische manier beter van smaken. Je gasten proeven de liefde die je erin stopt!

Koop altijd de beste ingrediënten die je kunt vinden. Dat soep wordt gemaakt van ingrediënten die van mindere kwaliteit zijn, is zowat de grootste misvatting ooit. Koop kraakverse groente en goed vlees en gevogelte, liefst biologisch. Hetzelfde geldt voor eieren. Kies voor zeezout in plaats van gewoon zout, en voor versgemalen zwarte peper, verse kruiden, goede boter en volle melk.

Natuurlijk kun je groente die al wat langer liggen ook heus gebruiken. Maar kies dan voor een soep die je na het koken pureert.

Ik heb alle soepen en hun toppings meerdere keren gemaakt. Maar als je er zelf aan begint, gebruik dan je gezonde verstand en vertrouw op je eigen goede smaak. Kijk, voel, ruik en proef, zodat je het recept naar eigen maatstaf kunt aanpassen. De tijd die nodig is om een ui te fruiten, hangt bijvoorbeeld af van de grootte, de soort, de hoeveelheid vocht, het formaat en de dikte van de pan, de kracht van de hittebron. Ook ovens verschillen onderling in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Pas de aanwijzingen in de recepten dus aan aan je eigen oven, als dat nodig is.

Kortom: gebruik mijn recepten als betrouwbare leidraad, maar volg je eigen intuïtie en smaak. Ga er altijd van uit dat een gerecht bedoeld is zoals je het zelf lekker vindt!

Heleen


Meer columns


Hoe mannen hun diepste angsten overwinnen - een verhaal over worst

Hoe mannen hun diepste angsten overwinnen - een verhaal over worst

‘Waarom moet mijn man in vredesnaam worst maken?’ Als je dat geregeld verzucht wanneer je kijkt naar de grote bende in de keuken – gehakt op de vloer, knoflooklucht in de koelkast en een vleesmolen die niet in de vaatwasser mag – lees dan verder. Je zult meer begrip krijgen voor je man, geduldiger zijn, hem oprechter kunnen liefhebben, en zo een betere partner voor hem worden.

5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.