Energiebrood met vijgen, gojibessen en noten

Energiebrood met vijgen, gojibessen en noten

In aanloop naar de Olympische Spelen in Londen verbleven wij een jaar lang drie tot vijf dagen per week in Topsportcentrum Papendal. Dit sportcentrum beschikt over zeer goede faciliteiten en is daarmee de perfecte locatie om ons voor te bereiden op belangrijke toernooien. We waren er zo vaak dat het voelde als een tweede huis. De kok heeft daar ook zeker een steentje aan bijgedragen. Buiten de maaltijden om verraste hij ons met verschillende cakes en broden. Stuk voor stuk lekker en gezond. Dit is mijn versie van het Papendalse energiebrood.

Benodigdheden


bakblik van 22 cm ø

blender

spatel

rooster


Ingrediënten


1 el kokosolie, gesmolten + extra om in te vet ten

50 g verse (medjool) dadels, zonder pit

2 bananen

3 eieren

50 g havermout

150 g speltmeel

1 tl zeezout

1 tl bakpoeder

50 g gedroogde vijgen, grof gesneden

2 el gojibessen

25 g pompoenpitten

30 g rauwe hazelnoten

30 g rauwe walnoten


Bereidingswijze


1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in met een beetje kokosolie.

2 Mix de kokosolie, dadels, 1 banaan, de eieren, havermout, het speltmeel, zout en de bakpoeder in een blender. Mix in 30 seconden tot een glad geheel.

3 Snijd de resterende banaan in plakjes. Roer met een spatel de plakjes en de overige ingrediënten door het deeg. Schep het deeg in het bakblik en verdeel gelijkmatig.

4 Bak het brood in het midden van de oven in 50 minuten goudbruin en gaar.

5 Haal het brood uit de oven en laat het 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort het daarna op een rooster en laat nog 1 uur afkoelen. Snijd een lekkere plak eraf en beleg bijvoorbeeld met oude kaas of wat boter.


C U L I T I P
Heb je geen blender? Snijd de dadels dan extra fijn en meng de
ingrediënten voor het deeg met een handmixer in een beslagkom.
’s Ochtends geen tijd voor ontbijt? Neem een paar sneetjes van dit
brood mee voor onderweg en je kunt er uren tegenaan.