Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Soms moet de goedheiligman een handje geholpen worden, daarom dit recept. Al tijdens het bakken raakt iedereen in huis in de decembersfeer, door dit heerlijk geurende gebak.

Benodigdheden


  • keukenmachine
  • rasp
  • mixer
  • plastic folie
  • bakvorm
  • deegroller
  • kwast

Ingrediënten


Voor het deeg

  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 250 gr Zeeuws bloem
  • 25 ml karnemelk
  • 2¼ el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • ½ tl baking soda


Voor de vulling

  • 1¼ recept amandelspijs*
  • 1 ei
  • 20 ml water

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt
  • handje amandelen


Voor het amandelspijs*

  • 250 gr blanke amandelen
  • 250 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • 1 ei

Bereidingswijze


Amandelspijs
Doe de amandelen, de suiker en de citroenrasp in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn.

Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan.

Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.


Gevulde speculaas
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een lage, rechthoekige bakvorm met uitneembare bodem van 12 bij 34 centimeter. Neem 2/3 van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het aan de bovenkant recht af. Meng het amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.

Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kun je de vorm verwijderen.