Jansons verleiding met limaboon & zoete aardappel

Jansons verleiding met limaboon & zoete aardappel

Op een middag zet ik reuzenbonen (limabonen) in de week voor de volgende dag. De bonen laat ik 24 uur weken, daarna breng ik ze aan de kook met een paar laurierblaadjes. En dan ontbrandt er een ware strijd, tussen die reuzenbonen en mijzelf. Ze worden maar niet gaar. Gek genoeg heb ik ze pas gekocht bij de Turkse winkel. Na anderhalf uur, na twee uur koken: nog niet gaar. Ik besluit een truc toe te passen om bonen sneller te laten garen en voeg wat bakpoeder aan het kookwater toe. Het begint te bruisen als ik het bij de pruttelende bonen strooi. Uiteindelijk win ik deze strijd: een halfuur later zijn ze (eindelijk) gaar en als ze later in het kookvocht zijn afgekoeld zelfs romig zacht. Ik geniet van deze overwinning en ga aan de slag met mijn variatie op ‘Jansons temptation’; een Zweedse aardappelgratin met ansjovis en ui. Dit wordt mijn variatie daarop: met reuzenbonen en zoeteaardappel. Het blijkt een meer dan heerlijk gerecht, ik schep wel drie keer op. Wat een geweldige smaakcombinatie, mooi om te zien en fijn van textuur. Die gaan we vaak maken, maar dan wél met bonen die sneller gaar zijn (of uit blik)...


Ingrediënten


  • 400 g limabonen, 24 uur geweekt en gaar gekookt zonder zout. Als je limabonen uit blik kiest, heb je
  • 1 kilo nodig.
  • Een gemiddeld blik van deze bonen weegt 400 g, dus neem 2½ blik.
  • 3 rode uien
  • 1 zoete aardappel (ca. 200 g), bij voorkeur de oranje soort
  • 2 blikjes ansjovis op olie
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes verse tijm, de blaadjes afgerist
  • 450 ml slagroom
  • versgemalen peper
  • 1 handvol gehakte krulpeterselie, ter garnering

Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat de bonen uitlekken. Spoel bonen uit blik of pot eerst af.

Snijd de uien in halve ringen. Rasp de zoete aardappel grof. Haal de ansjovis uit de olie (bewaar de olie) en snijd de filets in stukjes.

Meng de bonen met de ui, aardappel, ansjovis, wat versgemalen peper, laurier en tijmblaadjes.

Schep dit mengsel in een ruime ovenschaal.

Giet de slagroom erover en druppel de olie uit het blikje ansjovis eroverheen.

Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet hem in het midden van de oven. Bak 30 minuten en verwijder dan het folie. Schep even door en zet zonder aluminiumfolie terug. Bak de onafgedekte schotel nog eens 30 minuten.

Dien op met de gehakte peterselie en eet er een frisse salade bij.