MY FAVORITE DAHL

MY FAVORITE DAHL

Dit recept heb ik leren kennen door Merita Fakiera, die toen de reserveringen verzorgde voor mijn restaurants Oud Sluis en The Jane. Ze heeft Indiase roots en kookt fantastisch. De eerste keer dat ik haar dahl proefde was echt een doodslagmomentje. Het heeft echt alles in zich waar ik van houd: de combinatie van de linzen die nog een goede bite hebben met het zachte en lichtzure van de tomaten, die frisse yoghurt en die mysterieuze kruiden… Mijn versie is nog iets hartiger geworden, want daar houd ik van. Ik serveer hem met roti paratha, dat lijkt een beetje op bladerdeeg en is luchtig, knapperig, en heel smaakvol.


Ingrediënten


  • gezouten boter
  • olijfolie, om in te bakken
  • 2 uitjes, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 groene chili, fijngesneden
  • 1 tl verse gember, gehakt
  • 4 tomaten, ontveld en in brunoise gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl garam masala
  • 400 g gekookte rode linzen met bite
  • 100 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 3 el griekse yoghurt
  • 1 limoen, sap en rasp
  • roti paratha*
  • 1 el granaatappelpitten

Bereidingswijze


roti paratha*
Bak de roti paratha in veel olie, om en om, totdat ze souffleren en laat ze vervolgens uitlekken op bakpapier.

Verhit boter en olijfolie in een pan en stoof ui, knoflook, chili, gember en vervolgens de tomaat aan.

Kruid met zeezout, peper, komijn, kurkuma en garam masala.

Voeg vervolgens linzen en bouillon toe en warm verder op. Proef en breng eventueel nog extra op smaak.

Schep over in een leuke kom en werk af met Griekse yoghurt die op smaak is gebracht met zeezout, peper en limoenrasp. Werk verder af met roti paratha en granaatappelpitten.