Oma's gehaktballetjes

Oma's gehaktballetjes


Net iets te vaak liggen er groente en kruiden zielig te worden in mijn koelkast. Dan heb ik enthousiast voor een hele week ingeslagen op de markt, en vervolgens drie keer buiten de deur gegeten. Of heb ik boodschappen gedaan zonder lijstje, of met trek. Ik kan erg hebberig worden van food shoppen. Niet slim boodschappen gedaan, betekent dat je slim moet koken zodat je niets hoeft weg te gooien. In deze balletjes verwerk je al je restjes groente.

 

Benodigdheden


• kom

• koekenpan (+ deksel)


Ingrediënten


• 300 g kalfsgehakt

• 1 ei

• 1 ansjovisfilet, fijngesneden

• 10 walnoten, verkruimeld

• groentemix (mag van alles zijn, als je het maar in kleine stukjes snijdt)

• kruidenmix (kijk wat je nog in huis hebt en snipper dit door het gehakt)

• zout en zwarte peper

• 3 el havermout

• klein beetje bloem, om de balletjes te bestuiven voordat ze in de pan gaan

• olijfolie extra vergine


Bereidingswijze


Was je handen eerst heel goed, want we gaan kneden. Neem een schone kom, doe daar het kalfsgehakt in en breek het ei erbij. Hussel met je handen door elkaar. Daarna kunnen alle andere ingrediënten erbij. Vind je het gehakt nog een beetje te slap (door het ei)? Voeg dan wat havermout toe. Vergeet het zout en de peper niet, maar niet té veel zout, want er zit ook al ansjovis in. Ik raad niet aan om het (rauwe) gehakt te proeven, dat lijkt me niet goed voor de mens, dus het gaat een beetje op gevoel.

Draai met je handen 10 kleine balletjes en rol ze daarna ook nog even door de bloem. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet direct aanbrandt en uit elkaar valt in de pan. Neem een koekenpan, zet op hoog vuur en doe een scheut olijfolie in de pan als deze heet is. Daarna mogen de balletjes erbij. Schroei het vlees aan alle kanten dicht en zet daarna het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten garen. Snijd een balletje doormidden om te kijken of het gehakt niet meer rood is vanbinnen. Laat ze vooral niet te lang sudderen, anders worden ze droog.
 

TIP
Draai vooral wat extra balletjes, want koud zijn ze met een likje goede mosterd ook erg lekker.