Runderstoofschotel met pimentbessen en gepickelde rammenas

Runderstoofschotel met pimentbessen en gepickelde rammenas

Ouderwetse stoofpotten zijn mijn favoriete winterkostje. Ik kook op een AGA-fornuis. Dat is een fornuis dat dag en nacht warm is en dus eigenlijk ook meteen als kachel in de keuken fungeert. Dit soort stoofschotels zijn daarvoor ideaal. Ik maak ze de ene keer met pasta of rijst en de andere keer met aardappeltjes of ouderwetse puree. Maar ik moet het van tevoren in twee helften verdelen, want anders is alles op de eerste avond op.

Benodigdheden


  • braadpan

Ingrediënten


  • 2 el koolzaadolie of andere plantaardige olie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 wortels, in stukken van 2 cm
  • 1 el (gezouten) boter
  • 1 kg runderlappen, in stukken van 4 cm
  • 1 el tarwebloem
  • 1 el rodewijnazijn
  • 8 pimentbessen
  • 3 laurierblaadjes
  • 300 ml verdunde runderbouillon uit een pot, let goed op gebruiksaanwijzing hoe te verdunnen
  • 12 kerstomaatjes
  • 1 gepickelde rammenas (zie p. 191)
  • zout en witte peper

Bereidingswijze


1) Verhit 1 eetlepel van de koolzaadolie in een koeken­pan en bak hierin de ui en de wortel 10 minuten aan tot de ui zacht is geworden.

2) Verhit de rest van de olie in een braadpan en voeg dan de boter toe. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in kleine porties in ongeveer 5 minuten bruin. Kleine porties voorkomen dat het vlees gaat koken in eigen vocht en dus niet bruin wordt. Leg al het vlees terug in de pan en bestrooi met de tarwebloem. Voeg de rodewijnazijn en 2 eetlepels water toe en roer eventuele aanbaksels van de bodem.

3) Voeg gebakken ui, wortel, pimentbessen en laurier­blaadjes toe. Schenk de runderbouillon bij het vlees en vul aan met genoeg water zodat alles net onder het vocht staat. Breng aan de kook en laat 80 minuten zachtjes sudderen of tot het vlees helemaal gaar en zacht is. Roer af en toe en controleer of het geheel niet droogkookt; voeg eventueel een scheutje water toe.

4) Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de kerstomaatjes en naar smaak nog wat peper toe.

5) Serveer met plakjes gepickelde rammenas.