Zalm in deeg

Zalm in deeg

Met deze zalm in bladerdeeg is het gelijk feest op tafel. Je kunt hem van tevoren voorbereiden en tijdens het voorgerecht zo de oven in schuiven. Ideaal!


Ingrediënten


DE VULLING

  • 100 gr roomkaas
  • 5-6 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 3-4 el vers basilicum, fijngehakt
  • 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
  • ½ citroen, rasp
  • 800 gr zalmfilet aan één stuk, zonder vel
  • zout en peper

OOK NODIG

  • 1 recept bladerdeeg*
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el sesamzaadjes, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad

SNEL BLADERDEEG*

  • 250 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 250 gr boter, koud
  • 125 ml water, koud

Bereidingswijze


BLADERDEEG

  1. Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en hussel ze met je vingertoppen door de bloem. Je hoeft niet te kneden.
  2. Voeg het water toe en meng alles tot het een geheel is. Je hoeft nog steeds niet te kneden, het is de bedoeling dat de blokjes boter in het deeg heel blijven. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  3. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot de lengte 3 keer zo lang is als de breedte. Omdat er klontjes boter in het deeg zitten, heb je voor het uitrollen iets meer bloem op je werkblad nodig dan bij het gewone bladerdeeg.
  4. Vouw het deeg als een brief in drieën.
  5. Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot
    weer 3 keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak
    het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de
    koelkast. Herhaal het uitrollen, vouwen, draaien, uitrollen en vouwen
    nog een keer. Het mooiste eindresultaat krijg je als je het deeg daarna
    nogmaals 30 minuten laat rusten in de koelkast voordat je het verder
    gaat verwerken.

Zorg ervoor dat je snel en koud werkt, dat is het geheim voor mooie laagjes in het deeg. Snel bladerdeeg laat zich in plasticfolie verpakt heel goed invriezen.

 

 

 

ZALM IN DEEG

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Meng de roomkaas met de bladpeterselie, basilicum, knoflook en citroenrasp. Breng de kruidenroomkaas op smaak met zout en peper. Eventueel kun je nog wat citroensap door de roomkaas mengen.

Verdeel het deeg in tweeën en rol 1 stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 3 tot 4 millimeter dikte, waar de zalm op past (en met een paar centimeters extra aan alle kanten). Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de zalm er in het midden op. Bestrooi de zalm met zout en peper. Strijk de kruidenroomkaas gelijkmatig uit over de zalm, zodat deze helemaal bedekt is. Bestrijk de randen van het deeg met wat water en rol het andere stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de zalm ruim te bedekken. Plaats deze over de zalm en snijd de randen mooi bij. Houd daarbij zo’n 2 tot 3 centimeter deeg aan alle kanten over. Druk het deeg aan de zijkanten
goed op elkaar met een vork. Eventueel kun je van overgebleven deeg nog decoraties maken en aanbrengen. Plak deze vast met water. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes. Maak met een kleine uitsteker of een scherp mesje een gaatje in het deeg zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.

Bak de zalm in deeg in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar. Laat hem uit de oven 10 minuten rusten voordat je hem aan gaat snijden.