Zalm op cederhout

Zalm op cederhout

Met visfilets op de barbecue heb je altijd het probleem dat ze uit elkaar vallen en aan je rooster blijven plakken. Door de zalm op een cederhouten plankje te bereiden heb je die problemen ondervangen en als bonus geeft het hout ook nog eens een heerlijke rooksmaak af aan je vis.

 

Dit recept is mijn versie van een recept van de Amerikaanse tv-chef Bobby Flay. Ik zag dit recept langskomen toen ik in de vs op vakantie was. Hij smeerde de zalm in met mosterd en strooide er daarna bruine suiker op, een combinatie die in eerste instantie heel bizar lijkt. Maar als je het eindresultaat proeft lijkt het op een soort teriyakisaus, heel erg lekker! Ik heb het recept ooit als Bobby Flay’s zalm op mijn blog gezet en zo gaat het hier ook door het leven, maar het oorspronkelijke recept komt van Steven Raichlen, een van de bekendste schrijvers van barbecueboeken.

Benodigdheden


extra: cederhouten barbecueplank


Ingrediënten


4 zalmfilets zonder vel

½ tl rasp van een citroen

½ tl dille (gedroogd)

dijonmosterd (glad)

donkerbruine basterdsuiker

zout en peper


Bereidingswijze


Week de barbecueplank minimaal een uur in water.

 

Maak de barbecue klaar voor direct barbecueën op 160-165 °C.

 

Controleer de zalmfilets en verwijder eventuele achtergebleven graten.

 

Droog de plank af en leg de zalmfilets erop. Breng ze op smaak met citroenrasp, dille en zout en peper.

 

Schep een eetlepel mosterd op elke filet en smeer uit met de achterkant van de lepel.

Bestrooi de filets met ongeveer een volle eetlepel basterdsuiker per filet.

 

Leg de plank in de barbecue boven het vuur en sluit de deksel. Er zal een hoop rook van het cederhouten plankje uit je barbecue komen, dat is normaal.

 

Als de kerntemperatuur van de zalm 48 °C is mogen de filets uit de barbecue, dat is na zo’n 18 minuten. Pas op waar je de plank neerlegt want die smeult vaak nog even na.