Jansons verleiding met limaboon & zoete aardappel

Jansons verleiding met limaboon & zoete aardappel

Op een middag zet ik reuzenbonen (limabonen) in de week voor de volgende dag. De bonen laat ik 24 uur weken, daarna breng ik ze aan de kook met een paar laurierblaadjes. En dan ontbrandt er een ware strijd, tussen die reuzenbonen en mijzelf. Ze worden maar niet gaar. Gek genoeg heb ik ze pas gekocht bij de Turkse winkel. Na anderhalf uur, na twee uur koken: nog niet gaar. Ik besluit een truc toe te passen om bonen sneller te laten garen en voeg wat bakpoeder aan het kookwater toe. Het begint te bruisen als ik het bij de pruttelende bonen strooi. Uiteindelijk win ik deze strijd: een halfuur later zijn ze (eindelijk) gaar en als ze later in het kookvocht zijn afgekoeld zelfs romig zacht. Ik geniet van deze overwinning en ga aan de slag met mijn variatie op ‘Jansons temptation’; een Zweedse aardappelgratin met ansjovis en ui. Dit wordt mijn variatie daarop: met reuzenbonen en zoeteaardappel. Het blijkt een meer dan heerlijk gerecht, ik schep wel drie keer op. Wat een geweldige smaakcombinatie, mooi om te zien en fijn van textuur. Die gaan we vaak maken, maar dan wél met bonen die sneller gaar zijn (of uit blik)...