De eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november


Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

De Franse keuken is een keuken met een lange traditie en veel diversiteit. Ieder deel van Frankrijk heeft een eigen kenmerkende keuken. Om wat inzicht te krijgen in de algemene  Franse keuken gaan we eerst (kort) in op de geschiedenis ervan. Daarna kun je lezen over in de Franse keuken veel voorkomende ingrediënten en welke materialen en benodigdheden je nodig hebt om de recepten uit dit boek te kunnen maken. Tot slot een handig woordenlijstje en uitleg van in dit boek regelmatig gebruikte technieken.

In het hoofdstuk How-to's worden de meest gebruikte technieken uitgelegd aan de hand van stap-voor-stapfoto's. Ik laat zien hoe je lekkers uit de zee voorbereid c.q. openmaakt, maar ook hoe je een goede aardappelpuree maakt. In sommige recepten later in het boek wordt naar de how-to's verwezen. Ik verzeker je dat je onze stap-voor-stapuitleg na een paar keer uitvoeren niet meer nodig hebt.

Het hoofdstuk Basisrecepten bevat de precieze receptuur van een aantal veel voorkomende recepten, die in andere recepten die verder in het boek ofwel als ingrediënt terugkomen ofwel als bijgerecht. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe je drie basisbouillons maakt  kip-, vis- en kalfsbouillon); zelf getrokken bouillon smaakt niet alleen beter, het is ook een mooie manier om snijafval te verwerken.

En dan komen we bij het hart van het boek: de gerechten. Zoals je in de Korte geschiedenis van de Franse keuken kunt lezen, hebben we de Franse keuken zelf ingedeeld in vijf regio's. Per regio zijn de gerechten daarna onderverdeeld in Voor- en lunchgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Ook dit is een ruwe indeling. Omdat de Fransen zwaar lunchen zwaar licht dineren, kan het zomaar zijn dat wat 'wij' in Nederland een hoofdgerecht vinden in Frankrijk een lunchgerecht is. En vice versa. We hebben bij de sub-indeling de hoeveelheden die in de Nederlandse keuken gangbaar zijn als uitgangspunt genomen. Een lunchgerecht is echter zo opgewaardeerd tot hoofdgerecht door er (meer) groente, aardappels of brood bij te serveren.

Wees creatief, maar vooral: durf! Sla het boek open op een willekeurige pagina en máák dat recept. Laten we 'Wat de boer niet kent, eet hij niet.' veranderen in 'Wat de boer niet kent, proeft hij graag.'


Meer nieuwsMasterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.