Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas


Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.

Dat we in een echt koekjesland wonen, blijkt wel uit de geweldige verscheidenheid van koekjes. Zo vind je in dit boek klassiekers als pitmoppen, vanillebatons en hernhuttertjes, streekgebonden koekjes als Fryske dúmkes en Zeeuwse speculaas en zelfs plaatsgebonden koekjes als Weespermoppen, Arnhemse meisjes en Utrechtse spritsen. Naast alle Nederlandse klassiekers vind je in Koekjesbijbel natuurlijk ook internationale koekjes als cantuccini, macarons, alfajores en briwat en nieuwe koekjesrecepten als pistachekoekjes met cranberry’s, abrikozenkoeken en opgerolde dadel-walnotenkoekjes.

Koekjes in een hokje plaatsen is een aardige uitdaging, dat bleek wel bij het maken van de hoofdstukindeling. Bijna alle koekjes laten zich in meerdere hoofdstukken indelen, waardoor het moeilijk was om duidelijke lijnen te trekken. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de belangrijkste eigenschappen van het koekje de doorslag te laten geven. Zo zijn de koekjes verdeeld in brosse koekjes, rijke koekjes, kruidige koekjes, luchtige koekjes, chewy koekjes, delicate koekjes, amandelkoekjes, gevulde koekjes en ijzerkoekjes. Die laatste heten zo omdat ze gebakken worden tussen of op een wafelijzer.

Daarnaast moest er nog een belangrijke knoop worden doorgehakt: wat is een koekje precies? Bij een speculaasje en een kletskop is dat duidelijk. Maar zijn een roze koek en een mergpijp ook koekjes? De bakker verkoopt ze als stukwerk, dat wil zeggen dat ze per stuk worden verkocht. De term koekje past dan misschien niet helemaal meer, maar een koek is het zeker. Omdat ik ze erbij vind horen (en ze enorm lekker zijn) heb ik een hoofdstuk stukwerk toegevoegd, met de grotere koeken en koekrepen. We eindigen hartig, met het hoofdstuk hartige koekjes.

Van koekjes bakken word je gelukkig! Het is leuk om te doen, het huis gaat er heerlijk van ruiken en iedereen wordt blij van versgebakken koekjes. Met de duidelijke uitleg bij alle recepten gaat het je zeker lukken om trommels vol te bakken. Dus nu aan de bak! Want wees nou eerlijk, er gaat toch niets boven een koekje van eigen deeg?


Meer columns


Heb je Italianen weleens over eten horen praten?

Heb je Italianen weleens over eten horen praten?

Het lijkt net of ze ruzie hebben, zo verhit en vol passie gaat het eraan toe. Dat komt omdat dé Italiaanse keuken eigenlijk niet bestaat. Italië bestaat als staat pas sinds 1870, daarvoor was het een ratjetoe van landen en kleine staatjes. Maar wat dit bijeengeraapte zootje deelde, was een culinaire traditie. Recepten die van moeder op dochter werden overgedragen. Elke streek, elk dorp en iedere familie heeft zijn eigen tradities, en o wee als je die in twijfel trekt.

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Dat vroeg mijn kookgrage moeder mij vroeger weleens. ‘De Italiaanse’, antwoordde ik steevast. Als kind leek mij deze keuken met pizza, pasta en goddelijke gelato eentje die nooit zou gaan vervelen. Nu, enkele decennia later, zou ik dit antwoord niet meer zo geven. Ik kook de hele wereld over. Soms heb ik zin in paella, soms in pittige saté’s, soms in stevige Marokkaanse troostsoep. Hoewel ik nog steeds dol ben op Italiaans eten, is er zoveel meer bij gekomen. Het zijn gerechten en smaken die ik voor geen goud zou willen missen.