Pannenkoeken met rood fruit

Pannenkoeken met rood fruitIn de negentiende eeuw staan pannenkoeken in het oosten van Nederland bijna dagelijks op de ontbijttafel. Niet zo gek, want pannenkoeken bakken is een stuk minder bewerkelijk dan brood bakken. Bovendien kunnen pannenkoeken onder primitieve kookomstandigheden worden gemaakt. Ze bevatten boekweitmeel, gruttenmeel, rogge- of tarwemeel en melk, karnemelk, taptemelk en soms water.

Pannenkoeken waren geen luxe. Het was een ontbijt waarop gewerkt kon worden. Om die reden werd op zondag dan ook meestal niet met pannenkoeken ontbeten. Inmiddels is dat andersom; wij associëren pannenkoeken met een feestelijk ontbijt buiten de deur.

In Nederlandse ontbijtzaken is vrijwel uitsluitend de Amerikaanse variant verkrijgbaar, die kleiner en dikker is dan de Nederlandse pannenkoek. In Amerika voegen ze sinds het eind van de negentiende eeuw regelmatig blauwe bessen toe aan het beslag. Dat heb ik niet gedaan, want ik vind het lekkerder om het fruit erop te leggen zodat de structuur van het fruit intact blijft.

 


Ingrediënten


400 gr bloem

1 el suiker

3 tl bakpoeder

1¼ tl baksoda

1 tl zout

720 ml karnemelk

3 eieren

80 ml gesmolten boter

olie

frambozen, blauwe bessen, bramen of ander fruit

rasp van een citroen

maple syrup


Bereidingswijze


Meng bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en zout in een grote kom. Neem een andere kom en meng daarin de karnemelk, eieren en gesmolten boter. Verhit een pan. Terwijl de pan heet wordt, spatel je voorzichtig en kort maar goed de karnemelkmix door de bloem tot een mooi glad beslag. Doe wat olie in de pan en giet beetjes beslag per pannenkoek in de pan. Bak 3 minuten op laag vuur en draai de pannenkoekjes dan om met een spatel. Serveer met fijngesneden fruit, wat citroenrasp en overgiet met maple syrup.