Ansjovis vissen met de hele familie

Ansjovis vissen met de hele familie

Als je vrouwen met stoeltjes met heel korte pootjes over de kade ziet bewegen, dan weet je dat er niet veel later een vissersboot de haven in komt varen. Zodra de kisten met ansjovis geland zijn, wordt het net op de wal getakeld om het schoon te maken. Een stuk of tien vissers staan in een halve cirkel op de kade. Ze schudden het net schoon terwijl ze het binnenhalen – wie eronder loopt, krijgt een douche van visafval en dode krabbetjes over zich heen.

Blijf niet in de balansdag hangen

Blijf niet in de balansdag hangen

‘Op de gezonde toer’ is geen dieet, het is een levenswijze. Mijn levenswijze. Natuurlijk zijn er avonden waarop ik doorzak met vrienden en vriendinnen. Dat gebeurt, ik heb dat hartstikke nodig op zijn tijd. Ik schuif gewoon gezellig aan bij iemand zonder te weten wat het menu is. Ik eet fluitend toetjes zonder calorieën te tellen. Het zou toch belachelijk zijn als je jezelf dat niet zo nu en dan zou gunnen?

Voel je beter door te bewegen

Voel je beter door te bewegen

Beginnen
Begin met het veranderen van een paar dagelijkse routines. Overal de trap nemen in plaats van de lift of een roltrap, fietsen in plaats van de bus of de scooter te pakken, maak elke dag een wandeling na het avondeten of de lunch, poets je tanden met je andere hand... al die dingen brengen je lichaam op gang, als een machine die begint te werken. Bovendien ga je spieren voelen die je weinig hebt gebruikt, je krijgt energie van die toename in beweging. Die energie kan voldoende motiveren om een volgende stap te zetten, naar een gym te gaan, of lid te worden van een sportvereniging!

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

Op een winterse dag fietste ik na een lange dag op school naar huis. Ik zette mijn fiets in de schuur en liep door de kou richting de achterdeur. Hoe dichter ik de achterdeur naderde, des te beter ik het rook. 

Niet te zuipen

Niet te zuipen

Een half dozijn flessen cider stonden er voor mij op het aanrecht. Zelfgemaakt, met sap van mijn eigen appels. Appels van bomen die ondanks hun gevorderde leeftijd, schandelijke verwaarlozing en schrale fundament van Veluws zand mij elke herfst weer een paar kratjes kroost gunnen. Kroost al even onooglijk als de bomen zelf: klein, pokdalig en wrang. 

Eén voor één gehengeld

Eén voor één gehengeld

Ergens op de Indische Oceaan, in de buurt van de evenaar, dobbert een boot. Bij het licht van de sterren en de maan kun je ver kijken, er is geen land te zien. De dhoni, een traditionele Maledivische vissersboot, heeft aan de voorkant boven de kajuit nog twee verdiepingen, de rest van de boot is plat. Op het dek liggen wat vissers te slapen, met alleen een kussentje. Warm is het toch wel.

Stress overleven

Stress overleven

Een van de beste manieren om stress tegen te gaan, is goed slapen. Hoewel het misschien een beter idee lijkt om de hele nacht op te blijven om voor een tentamen te leren in plaats van acht uur te slapen – geloof me, dat is het niet.