ONTBIJT van Mara Grimm wint Oscar van de kookboeken

ONTBIJT van Mara Grimm wint Oscar van de kookboeken

Het boek ONTBIJT van Mara Grimm is het beste ontbijtboek ter wereld. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens de Annual Gourmand Awards Ceremony in Yantai, China. Het boek werd eerste in de categorie ‘Breakfast’. De tweede prijs ging naar ‘Little Tables’ uit Nieuw-Zeeland. De derde prijs naar ‘At the Table’ van de Amerikaanse food historicus Ken Albala.

De eerste dag fotograferen voor het Hartige bakboek

De eerste dag fotograferen voor het Hartige bakboek

Bakken is populairder dan ooit en zal dat de komende jaren ook zeker nog blijven. Mede doordat omroep Max vorig jaar bijtekende voor 3 jaar Heel Holland Bakt zal Nederland voorlopig nog door blijven bakken. Wat nog weinig tot niet voorkomt in de huidige bakboeken zijn hartige baksels. Vaak worden er wel enkele hartige recepten gegeven, maar een heel hartig bakboek is er nog niet.

Geschiedenis van de pizza

Geschiedenis van de pizza

Over het ontstaan van de pizza kun je eeuwig twisten. Feitelijk is het een plat brood en dat wordt al eeuwenlang in vele culturen gebakken. Maar de pizza zoals wij hem nu kennen – rond, met een rand, tomatensaus en/of kaas – komt uit Napels. Er werd al over geschreven in de zeventiende eeuw. In die tijd was pizza streetfood voor de minderbedeelden.

Dag na verschijning en presentatie tweede druk van de Vleesbijbel

Dag na verschijning en presentatie tweede druk van de Vleesbijbel

De Vleesbijbel van Gertjan Kiers ligt nog maar net in de winkels of de herdruk is in de maak. Het is het juiste moment voor een boek alls dit. 'Om bewustzijn te vergroten en om helder te krijgen waar vlees vandaan komt, maar ook om fantastische recepten van minder gangbare delen van dieren te presenteren. We gooien te veel weg en dat is zonde.' 

De kok van seks, drugs en rock-'n-roll

De kok van seks, drugs en rock-'n-roll

Jonah Freud in het Parool  - 7 maart 2017

 Het is zover, dertien jaar nadat Anthony Bourdains kookboek Les Halles in het Nederlands werd vertaald is er nu een nieuw boek. Appetites verscheen al ruim een half jaar geleden in Amerika en nu is er een door Jaromir Schneider vertaalde Nederlandse versie.

Hoe kies ik mijn vlees

Hoe kies ik mijn vlees

Alle vleessoorten die je in deze Vleesbijbel tegenkomt zijn het hele jaar door makkelijk verkrijgbaar. Hoewel lams- en kalfsvlees meer seizoensgebonden zijn dan rund- en varkensvlees. Nieuwe aanwas van dieren staat synoniem aan het voorjaar, dus vlees van jonge dieren is nu eenmaal populairder in de lente. Maar het is wel het hele jaar door verkrijgbaar.

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar

Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar

Mijn dochtertje van acht, Ariane, kan perfect nadoen hoe mijn vrouw dreigt een taxichauffeur te wurgen. Ze heeft het vaak genoeg gezien om te weten hoe dat eraan toegaat – haar Italiaanse accent, haar woede, haar ergernis als zo’n sukkel weer eens een verkeerde afslag neemt op weg naar school, en natuurlijk haar kretologie: “I’m going to kiel you with my bare-a hands!”