Iets eenvoudigs super tasty maken

Iets eenvoudigs super tasty maken


Omdat ik sinds een paar jaar vaker thuis kook, ben ik steeds meer laagdrempelige receptuur gaan ontwikkelen. Thuis kook ik namelijk op een totaal andere manier dan in mijn restaurants, want mijn vrouw en kinderen zitten echt niet te wachten op zes bereidingen  van oesters. Simpelheid is het toverwoord; iets eenvoudigs super tasty maken, dat is en blijft niet alleen de grootste uitdaging, maar is uiteindelijk ook het mooiste wat je in de keuken kunt doen.

De gerechten in dit boek zijn allemaal meerdere malen bij ons op tafel verschenen. Niet tijdens kerst of een speciaal diner, maar gewoon: doordeweeks als ik een avond vrij ben. Het afgelopen jaar ben ik vaker thuis geweest dan normaal. Dat komt omdat 2017 voor mij een zeer heftig jaar was, vooral privé. Thuis zijn wordt dan nóg waardevoller – net als koken. Je terugtrekken op een plek waar je even tot rust kunt komen, je omringen met mooie spullen en lekker eten zijn voor mij daarom steeds belangrijker geworden. Je kunt je even focussen op het product, op iets zo goed mogelijk op tafel  zetten, op de mooiste bordjes en schalen uit de kast zoeken. Het is altijd een mega plezier om dat te ervaren, dat gevoel van schoonheid en smaak – en dat deel ik maar al te graag. Tijdens het koken denk je terug aan de toffe momenten, aan je laatste reis of trip.
Je moet even weg kunnen dromen, mijmeren, vooruitdenken, fantaseren..

Nu alle recepten voor me liggen, merk ik pas hoeveel klassiekers er in dit boek staan. Veel daarvan zijn gebaseerd op de keuken van mijn grote leermeester: mijn vader. Van een aspergesoepje tot een tiramisu en van lasagne tot een tournedos stroganoff… het zijn allemaal smaken van vroeger waar ik een twist aan heb gegeven. Ook in mijn restaurants neig ik meer en meer naar de klassieke keuken, want uiteindelijk is dat volgens mij waar het om draait. In mijn nieuwste restaurant AIRrepublic in Cadzand gaan we dan ook helemaal voor classic en eenvoudig. Man, ik vind dat zo lekker! Misschien is het ook wel de leeftijd, want nu ik wat ouder word, ga ik steeds vaker terug in mijn herinnering en dan komen de klassiekers automatisch bovendrijven. Daarbij gaat het niet om het  toepassen van allerlei ingewikkelde kooktechnieken, maar om eenvoudige bereidingen van mooie producten en dito smaken. Dat is misschien niet rock-’n-roll, maar wel zeer lekker.

Lieve groet,
Sergio


Meer columns


Een lekker dik boek

Een lekker dik boek

Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.Kookboeken, ik heb er wel een paar. Vol prachtige foto’s, heerlijke vertaalfouten en vlekkerige vodjes met mijn eigen recepten. Soms haal ik ze tevoorschijn, om na te kijken wat ook alweer de verhoudingen zijn voor een souff lé of gebakje. De handgekliederde papiertjes zijn lang niet altijd even leesbaar; eenmaal ontcijferd stop ik ze terug in het naslagwerk en probeer me te herinneren welke gulden middenweg ook alweer het best werkte.

Zot van soep

Zot van soep

Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.