Banh mi

Banh mi

Net als bij de po’ boy, is het belangrijkste aspect van een banh mi het brood. Het ziet eruit als een Franse baguette, maar de tarwebloem voor het deeg wordt gemixt met rijstebloem, waardoor het luchtiger, krokanter en iets vochtbestendiger is. En dat komt goed van pas bij het zalige, maar behoorlijk zompige vleesbeleg. Als je het geluk hebt op een plek te wonen met een Vietnamese bakkerij, zoals Dong Phuong in New Orleans, moet je je brood natuurlijk daar halen. Zo niet, dan kun je net als bij po’ boys, voor de lichtgewicht ‘Italiaanse’ of ‘Franse’ broodjes gaan, die bij de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. De vorm klopt niet helemaal, maar de textuur ligt dichter bij het origineel dan Franse baguette.

 

Je kunt voor deze sandwich natuurlijk een bakje paté kopen, maar het is echt een fluitje van een cent om zelf verse kippenlevertjes te koken en de hieronder beschreven superzachte levervinaigrette te maken.

Benodigdheden


Blender of keukenmachine met een snijplaat


Ingrediënten


250 g kippenlevertjes, bindweefsel en vet verwijderd

Zout en zwarte peper uit de molen, naar smaak

5 el boter

60 ml droge witte wijn

2 el rode wijnazijn

1 tot 2 el canola olie, of zoveel als je nodig hebt

120 ml Mayonaise (zie blz. 244) of mayonaise uit een potje

4 Vietamese stokbroodjes van 18 cm, in de lengte opengesneden

1 blikje classic SPAM van 200 g, in dunne plakjes

200 g do chua (zie blz. 34), uitgelekt en drooggedept

2 jalapeño pepers, flinterdun gesneden

8 takjes verse koriander, alleen de blaadjes, grof gehakt

Sojasaus, naar smaak


Bereidingswijze


Kruid de levertjes met een flinke snuf peper en zout. Verhit 2 eetlepels van de boter in een grote hapjespan met dikke bodem tot het schuim verdwenen is. Leg de levertjes in de pan, bak ze ongeveer 3 minuten aan elke kant, tot ze mooi geschroeid zijn, en doe ze met een keukentang in een blender. Blus de pan af met de wijn en azijn, en schraap met een houten lepel het aanbaksel van de bodem los. Zet de pan wanneer de scherpe geuren van de alcohol en azijn verdwenen zijn van het vuur, giet de inhoud bij de levertjes in de blender en giet er met draaiende motor scheutjes olie bij tot je een gladde puree hebt. Schraap de puree in een mengkom, laat afkoelen, proef een likje en maak hem zo nodig op smaak af. Als het goed is heb je ongeveer 500 ml dunne paté.

 

Roer de resterende boter - die inmiddels op kamertemperatuur is - en de mayonaise in een schone mengkom door elkaar. Besmeer de broodjes met een beetje van het mayonaisemengsel en een laagje leverpuree. Beleg ze met plakjes SPAM en strooi er wat do chua, pepertjes en korianderblaadjes op. Maak ze af met een scheutje sojasaus, klap de broodjes dicht en serveer ze meteen.