Gegratineerde knolselderij, pastinaak, aardappel en ui

Gegratineerde knolselderij, pastinaak, aardappel en ui


Ingrediënten


  • 6 middelgrote aardappelen, in plakjes van 3 mm
  • ca. 4 plakken knolselderij van 3 mm, daarna in plakken zo groot als de aardappel
  • ca. halve pastinaak, in plakjes van 3 mm
  • 2 uien, in ringen van 3 mm, daarna uit elkaar gevallen
  • 4 blaadjes salie, fijngesneden
  • 4 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 3 à 4 eiwitten
  • 1 dl melk
  • ca. 75 g geraspte kaas, zoals extra belegen of Gruyère
  • 100 g kastanjechampignons
  • 1 à 2 el crème fraîche
  • olijfolie
  • eventueel: kneepje Provençaalse kruiden

Bereidingswijze


Zet in een ovenschaal de plakken aardappel, knol en pastinaak net niet rechtop, om en om tegen elkaar aan, zodat je er tussen kunt kijken – zoals de pannen op een schuin dakje. Zet tussen elke plak groente een plak ui om voor luchtigheid te zorgen. Maal er peper & zout over en bestrooi met de kruiden en knoflook.

Klop de eiwitten los met melk en prak de kaas erdoor; maak zo fijn mogelijk (de staafmixer is een heel goed idee). Schenk het mengsel gelijkmatig over de groenten en zet in een oven van 180 °C.

Na circa 40 minuten zou het gerecht gaar, en de korst goudbruin moeten zijn. Snijd ondertussen eventueel overgebleven groenten fijn. Bak als het ovengerecht zo goed als klaar is de champignons op hoog vuur mooi bruin in een beetje olie. Bak de fijngesneden groente nog een paar minuten mee, en smelt op het laatst een schepje crème fraîche mee. Maak op smaak met peper & zout.

Schep een stapeltje groenteschotel op het bord en verdeel de champignons eromheen.
Ik gebruikte geen hele eieren omdat het zonder dooiers een veel lichter, luchtiger gerecht wordt. Dan kan er schuldloos extra kaas bij, begrijpt u? Wie het wat rijker wil, kan ook 1 of 2 eidooiers bij de eiwitten doen. De rest van de eidooiers loskloppen met crème fraîche, dat bij de gebakken champignons-met-groenten schenken en laten stollen – als geheel, of juist al ‘scramblend’.