Gevulde peultjes

Gevulde peultjes

Van half mei tot medio augustus zijn er Hollandse peultjes te koop, de rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit warmere landen. Peultjes zijn knapperig en licht zoet. Ze laten zich graag zo eten, kort gekookt met een scheutje olie of een stukje boter erover gesmolten, of in combinatie met andere groenten. Een paar peultjes in een gerecht geeft meteen een luxe uitstraling. Peultjes en worteltjes zijn een beproefde combinatie. Ik bereid dit duo op een ongewone manier; ik vul de peultjes met een mengsel van roomkaas, wortel en een vleugje gember. Dat licht knapperige peultje met deze kaasvulling is een verrukkelijke combinatie, heerlijk als hapje of licht voorgerecht. Het vullen is, ik geef het toe, een beetje een priegelwerkje. Daarom adviseer ik om dit gerecht niet te maken als je een off day hebt. Je moet het lot tenslotte niet tarten.

Benodigdheden


  • 24 peultjes (ca. 100 g)
  • 100 g roomkaas naturel
  • 4 tl bakgember
  • (gemberstukjes op siroop)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 bosworteltjes, fijngeraspt
  • bieslook
  • versgemalen peper

Ingrediënten


  • Stevig plastic diepvrieszakje of een spuitzak(je)

Bereidingswijze


  • Was de peultjes en haal de puntjes en de draadjes eraf.
  • Breng water aan de kook en blancheer de peultjes hierin 1 minuut. Giet af en spoel ze in een bolzeef onder koud water. Laat uitlekken en zet even apart.
  • Meng met een vork de roomkaas met de gember, de komijn en het wortelrasp.
  • Breng op smaak met een vleugje versgemalen peper en 4 sprietjes fijngeknipte bieslook. Meng goed en schep het mengsel in het diepvrieszakje. Draai de zak met een halve slag aan de bovenkant dicht en zorg ervoor dat het kaasmengsel zo veel mogelijk in de hoek van de zak terechtkomt. Je kunt natuurlijk ook een spuitzakje gebruiken als je dat hebt.
  • Snijd ieder peultje aan de korte kant open met een scherp mesje. Maak er een soort zakje van.
  • Knip het puntje van het zakje met kaasmengsel af en spuit een streepje in de opening van het peultje. Ga zo door tot alle peultjes gevuld zijn.
  • Knip nog wat sprietjes bieslook fijn en garneer de peultjes hiermee. Laat in de koelkast opstijven.
  • Serveer de peultjes als voorgerecht op blaadjes kropsla of op een platte schaal als borrelhapje.