Paddenstoelen-aardappelpuree

Paddenstoelen-aardappelpuree

Soms wandel ik de supermarkt uit met een aantal verschillende kolen. In een vlaag van
gezond eten uit het seizoen heb ik die in mijn karretje geladen. Maar om eerlijk te zijn liggen
ze vaak heel lang werkeloos in mijn koelkast. Want ik kom soms niet verder dan een stamppot met kool. Het leuke aan dit recept is dat je van supersimpele spitskool ineens een
exotisch hoofdgerecht maakt waar je niet snel genoeg van krijgt. Mocht jij nu toevallig een
witte kool of Chinese kool in je koelkast hebben liggen, gebruik die dan voor dit gerecht.

Benodigdheden


- schuimspaan
- vergiet
- pureestamper


Ingrediënten


Voor de paddenstoelen-aardappelpuree
- 1 kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
- 1 el koolzaadolie of andere plantaardige olie
- 25 g boter
- 200 g paddenstoelenmengsel, grote exemplaren in stukken
- 2 takjes tijm, blaadjes
- 300 ml hete melk
- zeezout en peper
 

Voor de kool
- 1 witte kool of spitskool, in kwarten
- 3 el kappertjes uit het zout
- 75 g boter
- 4 ansjovisjes, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- sap van ½ citroen
- zeezout en peper
 


Bereidingswijze


1) Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in water met wat zout.

2) Verhit de koolzaadolie en de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen en de tijm aan tot de paddenstoelen zacht beginnen te worden. Bestrooi met zeezout en peper. Haal de pan van het vuur.

3) Breng voor de kool in een grote pan water met zout aan de kook. Kook de stukken kool in ongeveer 15 minuten beetgaar. Haal de kool uit het water met behulp van een  schuimspaan en leg in een vergiet. Spoel de kool af onder koud stromend water om nagaren te voorkomen. Laat de kool met de snijkanten naar beneden goed uitlekken.

4) Spoel de zoute kappertjes goed af. Verhit de boter in een grote koekenpan tot hij begint te schuimen. Draai het vuur op middelhoog. Voeg de ansjovis toe en bak tot ze oplossen. Voeg de knoflook en de kappertjes toe en bak tot de kappertjes iets knapperig beginnen
te worden. Leg de kool erbij met de snijkant naar beneden en bak zachtjes 2 minuten mee. Draai af en toe om. Voeg zoveel zeezout en peper toe als je lekker vindt en schep het citroensap erdoor.

5) Stamp de aardappelen tot een grove puree en meng met de opgewarmde melk en de boter. Schep de paddenstoelen er voorzichtig doorheen.